Amerikaanse vouwdoos

Amerikaanse vouwdoos.

Er zijn verschillende soorten Amerikaanse vouwdozen en twee varianten qua diktes:

Enkele golf Kartonnen dozen zijn dozen met een enkele golf laag tussen de binnen en buitenlaag. Enkele Golf kwaliteit wordt ingezet voor lichtere verpakkingsdoeleinden. Je moet denken dat kleine pakketten tot 10 kilo kunnen houden en hoe groter de doos hoe lager  het te belasten gewicht van de kartonnen doos is.

Dit heeft mede te maken dat de doos een grotere lengte, breedte of hoogte moet overbruggen waardoor de constructie van een doos zwakker wordt. Wat een doos kan houden is helaas geen exacte wetenschap echter meer ervaring of iets werkbaar is of niet. Zo kan een kokerdoos van 1 meter lang met een gewicht van 15 kilo perfect erin passen en sterk zijn mits de kartonnen doos goed gebufferd is en een gelijke verdeling van het gewicht heeft. Anders kan een doos van kleiner formaat al moeite hebben met 10 kilo als de doos niet goed gebufferd is en er een ongelijk verdeling van het gewicht is.

Dubbele golf Kartonnen dozen zijn dozen met twee lagen golfkarton tussen de de binnen en buitenlaag. Dubbele golfkartonnen dozen worden ingezet voor de zwaardere verpakkingsdoeleinden en internationaal transport. U moet zien dat dubbel golf wordt ingezet bij kwetsbaardere, zware pakketten en soms pakketten die internationaal verstuurd worden. In sommige gevallen worden dubbel golf kartonnen ingezet tot grote gewichten. Eveneens zijn dat pakketten die zeer goed gebufferd, gevult zijn en een zeer bedachte gewichtsverdeling hebben. Ook wordt er in dergelijke gevallen extra tape ingezet om scheuren te voorkomen.

Het te belasten gewicht neemt beduidend af naarmate de Amerikaanse vouwdoos groter wordt, dit heeft mede te maken dat de doos een grotere lengte, breedte of hoogte moet overbruggen waardoor de constructie van een doos zwakker wordt. Het exacte gewicht wat een kartonnen doos in 5 of 7mm dubbel golf kan houden is helaas geen exacte wetenschap, in internationaal transport hebben we namelijk ook te maken met condens vorming in containers wat de doos kan verzwakken en ook de buffering van een kartonnen doos kan zorgen dat het maximale te belasten gewicht toe of afneemt. Zo kan een kartonnen doos met slechts een lode kogel van 20 kilo waarschijnlijk de grens van Nederland niet halen terwijl dezelfde doos met een optimale gewichtverdeling van meer dan 20 kilo en goede inpaktechnieken gemakkelijk naar de andere kant van de wereld verstuurd worden. In sommige gevallen zult u misschien twijfelen over welke kwaliteit u in wilt gaan zetten, probeer dan zelf te testen wat voor u werkt..